Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024 r.
"
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Bez wody można żyć niewiele dłużej niż 3-5 dni,
przy optymalnych pozostałych warunkach. ODWODNIENIE (dehydratacja) = stan nadmiernej utraty wody z organizmu dające o sobie znać w postaci zmęczenia, rozdrażnienia, widocznego zwolnienia procesów życiowych; mocz jest skąpy i ciemny, pocenie się jest zmniejszone, przyspieszona akcja serca, obniżone ciśnienie krwi; skóra chwycona między dwa palce zwiotczała, tworzy fałd, który bardzo powoli się wyprostowuje . Wzrost produkcji ciepła w czasie wysiłku a szczególnie w wysokich temperaturach prowadzi najczęściej do zwiększenia tempa oddawania potu i do odwodnienia. Jak wynika z badań oddawanie potu przez pocenie się w ciągu całego dnia może osiągnąć wartość nawet 10 l. ale średnio wacha się od 1.5 - 2,5 l/h. U biegaczy i kolarzy zaobserwowano także tępo pocenia się (sweat rate) rzędu 3.5 l./h. Odwodnienie rzędu 3% masy ciała , stanowi krytyczny punkt, w którym obserwuje się znaczny spadek wydolności fizycznej. W podwyższonej temperaturze może spowodować także szybki rozwój hipertermii. Odwodnienie jest czynnikiem które w bardzo dużej mierze wpływa na możliwości wydolnościowe organizmu. Trenuj tak aby nie doprowadzać do odwodnienia - pij co 15 min ok 0.14-0,28 litra płynów. Woda jako główny składnik krwi transportuje glukozę , tłuszcze i tlen do pracujących mięśni ,a odprowadza zbędne produkty przemiany materii - CO2 i kwas mlekowy. Reguluje także - a może przede wszystkim - temperaturę ustroju !!! W momencie gdy odczuwasz pragnienie - jesteś juz w pierwszej fazie odwodnienia !! Odczucie pragnienia pojawia sie na skutek dużego zagęszczenia płynów w organizmie - gdy sie pocisz objętość osocza zmniejsza sie ,tętno wzrasta aby utrzymać dostarczanie odpowiedniej ilości tlenu i substancji odżywczych do tkanek , zwiększa sie stężenie sodu we krwi - i to właśnie jest czynnik powodujący uczucie pragnienia . Napoje takie jak kawa , herbata , stanowią co prawda źródło wody - ale ponieważ dostarczają energii i innych czynników metabolicznych organizm potrzebuje wody aby je rozłożyć - a kofeina może doprowadzić do jeszcze większego odwodnienia gdyż jest moczopędna !! Organizm dziecka jest w większej ilości złożony z wody , tak samo jest z organizmem mężczyzny w stosunku do kobiety. Dlatego też dzieci i mężczyźni są w większym stopniu wrażliwi (spadek wydolności) na ubytek płynów ! Przyjmuje sie jednak że zapotrzebowanie na płyny u mężczyzn i kobiet podczas wysiłków jest takie samo ! Termoregulacja i pocenie się - reakcja na wysiłek fizycznyWzrost pracy mięśni podczas wysiłku fizycznego powoduje wzrost produkcji ciepła w organizmie. Jest to wynikiem nieefektywności procesów metabolicznych podczas skurczów włókien mięśniowych. Część uwalnianej energii gromadzi się w organizmie w postaci ciepła, powodując wzrost temperatury wewnętrznej nawet o 3°C w czasie intensywnych wysiłków. Wzrost temperatury wnętrza jest wykrywany przez receptory w ośrodkowym układzie nerwowym, a informacje o temperaturze otoczenia przekazywane są do mózgu z receptorów rozmieszczonych w skórze. Informacje te trafiają do ośrodka termoregulacji, który w odpowiedzi na nie wywołuje odpowiednie reakcje organizmu, mające na celu ograniczenie dalszego wzrostu temperatury wewnętrznej.Duże ilości wypitego napoju przyspieszają opróżnianie żołądkowe, ale napoje o wysokiej gęstości energetycznej opuszczają żołądek wolniej Rozcieńczone napoje węglowodanowi-elektrolitowe opuszczają żołądek bardzo szybko. Rozcieńczone napoje węglowodanowi-elektrolitowe są bardziej efektywne w uzupełnianiu utraconej podczas wysiłku fizycznego wody - szybciej opuszczają żołądek, nasilają wchłanianie jelitowe i dzięki temu mogą być skonsumowane w większej ilości. Optymalna ilość węglowodanów, które powinny być spożyte w ciągu 1 godzin wynosi ok. 40-60 gramów. Wspólne wchłanianie glukozy i sodu stymuluje wchłanianie wody Dodanie sodu (soli) do napoju regeneracyjnego może mieć wpływ nie tylko na wchłanianie wody, ale także na jej zatrzymanie (retencję) w organizmie. Poprawia również smak napoju, przez co jest on chętniej wypijany. Zródło - Internet
|
|